Op Kamp van Zeist begint het nieuwe onderkomen van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) vorm te krijgen, de grijze hoogbouw units staan en aan de bin­nenzijde worden de laatste bouwwerkzaamheden verder afgerond.Lees meer... 

De oorlog in Oekraïne heeft grote gevolgen voor de opvang asielzoekers op Kamp van Zeist medio december 2022. Noodgedwongen moet het COA de plan­ning bijstel­len, want de realisatie in december 2022 is niet meer mogelijk vanwege een tekort aan noodzakelijke bouwmaterialen.

Het verdwijnen van twee raadsleden uit Marokko die in Zeist op werkbezoek waren lijkt opval­lend, maar is niet uniek. Dat zegt Rian Ederveen van Stichting LOS: "Dit soort reizen worden vaak gebruikt om mensen naar Europa te krijgen.".Lees meer... 

Twee Marokkaanse raadsleden uit Berkane die half september een bezoek heb­ben gebracht aan Zeist zijn ondergedoken. Waar de raadsleden precies verblijven is onduidelijk. Mogelijk zijn ze bij familie of vrienden.

Nicole van der Spank is elke woensdagmorgen te vinden in het gemeentehuis. Daar geeft ze taal­les aan een groep Oekraïense vluchtelingen. “Het is heel dankbaar werk om te doen. Ze eten de woorden bijna op, zo enthousiast zijn ze.”

Er wordt zon­dag 25 september weer een extra wake gehouden voor het Iraanse echtpaar dat met zijn dochter van 9 die nog steeds in detentie zitten. Raad van Kerken Zeist, die de wake organiseert: ,,We maken ons serieuze zorgen over hun toekomst." 

Bij de opvang van Oekraïners in twee huizen van Abrona aan de Universumlaan in Huis ter Heide is een probleem ontstaan: patiënten die intensieve medische zorg nodig heb­ben en hun naasten. Op die zorg had niemand gerekend.

De familie van Palwasha ontvluchtte vorig jaar het noorden van Afghanistan na de machtsovername van de Taliban. Ze lieten hun huis achter en doken elders onder. Een jaar later kun­nen ze nog steeds niet terug naar huis: "Mijn familie moet daar weg"Lees meer... 

Vijf maanden geleden is het nu dat Ariadna Chabaniuk uit Kiev, de hoofdstad van Oekraïne moest vluchten voor de oorlog. Uiteindelijk kwam ze in Zeist. Nu presenteert ze haar tekeningen en schilderijen en maakt ze er werk van. U kunt bij haar terecht voor een portret.

No Internet Connection