Piet Oskam (65) is niet tegen vluchtelingen, begrijp hem niet verkeerd. Maar hoe het nu in Zeist loopt, plaatst hij toch zijn vraagtekens bij. En dus gaat hij mee met de RTV Utrecht-bus naar Den Haag. 'Soms denk ik: mag mijn mening er wel zijn?'

 

Wat moet de nieuwe Tweede Kamer voor Utrechters gaan doen? In de serie 'UKiest: Halte Binnenhof' reist RTV Utrecht met een bus regiogenoten naar Den Haag. Om Tweede Kamerkandidaten te vragen: hoe gaan jullie ons straks écht helpen?
In de aflevering 'Immigratie’ staat Piet centraal. Ga voor voor alle afleveringen en meer informatie over de verkiezingen naar onze speciale verkiezingspagina UKiest.

Piet Oskam doet zelf verslag van zijn bezoek aan de Tweede Kamer in zijn Facebookgroep 'Voor Zeist' (in de derde persoon enkelvoud).

Piet M. Oskam uit Zeist wil dat Den Haag 'beter nadenkt' over vluchtelingen: 'Er moeten érgens grenzen aan zitten'
Piet M. Oskam uit Zeist is natuurlijk niet tegen vluchtelingen. Maar hoe het nu in Zeist loopt, plaatst hij toch zijn vraagtekens bij. En dus gaat hij op uitnodiging van RTV Utrecht naar Den Haag. "Soms denk ik: mag mijn mening er wel zijn? Je wordt al gauw weggezet als iemand die er niks van begrijpt."

Met grote passen stapt Piet door het Wilhelminapark in Zeist. In de vijver weerspiegelen de witte huizen die langs de randen van het park staan. Piet houdt van Zeist, moge dat duidelijk zijn. "Het is een prachtige omgeving. Ik woon er heel graag. Al heel lang ook, trouwens. Maar ik zie het wel een beetje veranderen."

Zijn gemeente doet namelijk vrij veel op het gebied van opvang. Zo is er plek voor mensen uit Oekraïne en Afghanistan, en opende er een AZC. "Hartstikke goed dat we mensen willen helpen, dat moet ook. Ik zie echter wel dat er niet per se goed over wordt nagedacht. Waarom moet Zeist bijvoorbeeld zoveel doen, en wordt het niet beter verdeeld?"
'Is er wel genoeg oog voor alle gevolgen?'
Piet ziet dat het gevoel van onveiligheid hierdoor ook groter wordt in Zeist. "En zo kijk ik ook naar de woningnood. Er is zóveel vraag naar huizen, en dan gaan er ook veel naar statushouders. Daarom vraag ik me af: moet Den Haag niet wat beter nadenken over wie we allemaal wel en niet willen helpen?"

Het is "écht nodig" om in gesprek te gaan met de Tweede Kamer, vindt hij. "Er zijn nu duizend mensen bijgekomen in Zeist. Dat brengt een opgave met zich mee: hoe pak je dat het beste aan? Is er bijvoorbeeld wel genoeg plek voor hen in Zeist als het gaat om woningbouw, onderwijs en zorg? Ongelimiteerd de deur open zetten en welkom zeggen, kan gewoon niet."
Piet Oskam, panellid Tweede Kamerverkiezingen: 'Je ziet aan alles dat het thema immigratie niet is doordacht'
Piet is zeker niet de enige die zich uitspreekt over dit thema. Immigratie is één van de belangrijkste thema's van de verkiezingen; het kabinet viel er immers ook door uit elkaar in juli. Een deal over migratie kon niet bereikt worden. "Tekenend", vindt Piet, "want je ziet aan alles dat het niet goed is doordacht."

Waar hij vooral voor op wil komen: dat Den Haag meer rekening houdt met wat opvangcentra voor een lokale omgeving kan betekenen. "Die impact is niet per se positief of negatief, maar het is wél een ding – als er 1000 nieuwkomers naar je dorp komen. En naar mijn mening maakt dat Den Haag niet zoveel uit. Dat zou anders moeten."
Inhoudelijk gesprek wordt snel politiek gekleurd
Politiek fan Piet stapt daarom enthousiast de RTV Utrecht-bus in naar Den Haag. Hij hoopt iets te veranderen, zegt hij. "Wanneer kun je Tweede Kamer-kandidaten nou persoonlijk bevragen? Hartstikke mooi om te doen." En dus vraagt hij politici: Hebben jullie er genoeg oog voor hoeveel impact een azc heeft op een lokale gemeenschap?