Je kunt overtollige planten weggooien of een tweede leven gunnen door ze naar één van de plantenasiels in Zeist te brengen. Zo krijgen ze een nieuwe eigenaar. Het Plantenasiel Zeist is vanaf 2 april weer geopend. Bekijk het filmpje en de website

Het Plantenasiel Zeist is een initiatief ondersteund door Samen Duurzaam Zeist. Het wordt gerund door een klein enthousiast groepje vrijwilligers die het idee van een plantenasiel hebben vormgegeven. Het Plantenasiel Zeist bestaat nu vier jaar en is het enige plantenasiel in Nederland voor tuinplanten! 

Behalve het stimuleren van tuinieren en groene (onbetegelde, klimaatbestendige) tuinen, is het plantenasiel een praktische uitwerking van de kringloopeconomie: denk voor dat je iets weggooit over een tweede gebruik.  

De filosofie achter het Plantenasiel Zeist is gebaseerd op: 

  • Kringloop economie: Overbodige planten niet weggooien in de kliko, maar iemand anders er een plezier mee doen. (net als alle producten die hergebruikt kunnen worden).   
  • Het vergroenen van de stad: Het stimuleren van tuinieren en het aanleggen van groene, niet betegelde, klimaatbestendige tuinen. 
  • Met gratis tuinplanten kunnen mensen met een smalle beurs ook genieten van een tuin.
  • Educatie: we maken uitdrukkelijk een koppeling met gunstige effecten op het stadsklimaat (hitte en regenwater vasthouden) en andere functies van tuinplanten (bijenplanten, voedsel en biodiversiteit). 
  • Sociale cohesie: vooral het verspreiden van plantenasielkratten in verschillende wijken verbindt mensen met elkaar. Er ontstaan lokale kernen van mensen die overtollige planten uitwisselen.

Er is een plantenasiel op de Bezoekerscentrum de Boswerf, de Dieptetuin, bij Weggeefwinkel Zeist, bij Moestuinvereniging Eigen Oogst, en kinderboerderij De Brink.

Alle informatie vind je op de site van Plantenasiel Zeist