Op slechts 250 meter lopen van de woning van Fred Manschot in de Pedagogenbuurt van Zeist staat een geluidswal van 1,6 km: de beroemde ‘Luifel van Zeist’ Aan de ene kant de snelweg A28, aan de andere kant 164 pijlers en nissen.

Iedere nis heeft zijn eigen verhaal, beleving en sfeer. Die sfeer wordt nog eens versterkt door de jaargetijden. Een fotoproject van 9 jaar. In april/mei zijn er tien grote foto's te zien in de publiekshal van het gemeentehuis. Scan daar de code voor achtergrondinfo en veel meer foto's.

In de afgelopen 9 jaar heeft fotograaf Fred Manschot duizenden foto’s gemaakt om de sfeer van die nissen in beeld te brengen, want door de tand des tijds zijn die kale muren bewerkt. De natuur kon zijn gang gaan door de muren als nieuwe woonplaats te kiezen. Bomen, klimop en vele bramenstruiken vonden hier een nieuw bestaan. Zo ontstonden er prachtige patronen van klimop of schaduwen van herfstbladeren. Maar ook de creatieve mens zag kans om die nissen te versieren met graffiti. En samen maakt dit dat de Luifel een soort openluchtmuseum is geworden. De foto’s geven een beeld hoe de Luifel gedurende de jaren en getijden veranderen. Door de vele zachte winters was het wel wachten op sneeuw. Gelukkig viel er in 2021 een flink pak, waardoor de serie compleet was.

Nu de publieksruimte van het Gemeentehuis in Zeist weer openbaar is voor iedereen, kunnen de muren weer dienst doen als tentoonstellingsruimte. De openingstijden zijn: maandag tot en met woensdag van 08.00 tot 15.00 uur, donderdag van 12.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur De tentoonstelling is te bezichtigen van 5 april t/m 31 mei 2022. Toegang gratis. Het Rond 1, 3701 HS Zeist.