Bij de intocht van Sinterklaas in Zeist lopen dit jaar Glutenvrije Pieten mee. Het hulpje van de Sint voorziet kinderen met coeliakie van glutenvrije en lactosevrije Consenza kruidnoten.

De Glutenvrije Piet, gestart in 2017, is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Bij de intochten van Sinterklaas in Baarn, Breukelen, Eemnes, Linschoten, Montfoort, Soest, Spakenburg, Utrecht, Woudenberg, IJsselstein en Zeist zal daarom dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije kruidnoten uitdelen.’’

Hoe herken je de Glutenvrije Piet?

Sommige Glutenvrije Pieten dragen een schort met het Glutenvrije Piet logo erop, andere Glutenvrije Pieten zullen zich op een andere manier onderscheiden...maar let goed op, je herkent ze vast! En in een NCV-tas zitten de kruidnoten van Consenza, deze zijn glutenvrij èn lactosevrij.

Hoe herkent de Glutenvrije Piet jou?

Print deze kleurplaat uit en kleur hem mooi in. Daarna kan je hem aan je pietenmuts hangen of er een vlaggetje van maken. Dan kan de Glutenvrije Piet ook goed zien dat jij graag de glutenvrije kruidnoten wilt! Je kan ook de glutenvrije vlag downloaden en er zelf een vlag van maken. Verwacht je slecht weer? Dan is lamineren een uitkomst.

 
 

Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die voorkomen in het endosperm van sommige granen en in graanproducten. Gluten is onder meer aanwezig in tarwesoorten als gewone tarwe, durum, tritordeum en spelt, evenals in rogge en gerst. Het eiwit van gewone tarwe bestaat voor ongeveer 58-65% uit gluten, bij durum ligt dat tussen de 56 en 64%. Gluten wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel als reservevoedsel voor de kiem. . . . .